Is een PVC vloer krasbestendig?

Wanneer u op zoek bent naar een nieuwe vloer, dan is het belangrijk om een duurzame vloer te kiezen. Elke dag wordt er op gelopen, krijgt de vloer het nodige gewicht te verduren en schuiven er meubels over de vloer. In het algemeen doorstaan PVC vloeren deze uitdagingen met glans, maar het 100% voorkomen van krassen en beschadigingen is (helaas) niet realistisch. Dat geldt overigens voor elke vloertype. In dit artikel leest u de meest voorkomende oorzaken van krassen op een PVC vloer en de tips om het te voorkomen. En wanneer u toch een beschadiging heeft, leest u in dit artikel wat u kunt doen.

Hoe krasbestendig is een PVC vloer?

De krasbestendigheid van een PVC vloer wordt bepaald door de slijtlaag en wordt uitgedrukt in de Shore A hardheid. De slijtlaag is de bovenste laag van de vloer en is gemaakt van een harde kunststof. Hoe dikker de slijtlaag, hoe krasbestendiger de vloer.

In het algemeen zijn PVC vloeren zeer krasbestendig. Ze kunnen tegen een stootje en zijn minder gevoelig voor krassen dan andere vloeren, zoals laminaat of parket.

Meest voorkomende beschadigingen bij een PVC vloer

Zoals hierboven al aangegeven, zijn PVC vloeren slijtvast, maar is een beschadiging nooit helemaal uitgesloten. Een aantal veelvoorkomende beschadigingen en / of oorzaken zetten we voor u op een rij:

  • Een klein steentje, zand of ander vuil kan de vloer beschadigen wanneer dit aan uw vieze schoenen blijft zitten. De ruwe structuur zorgt ervoor dat de vloer onnodig slijt en krassen veroorzaakt.
  • De kwaliteit van de PVC vloer is matig: goedkopere vloeren hebben vaak een dunnere toplaag, waardoor ze gevoeliger zijn voor krassen.
  • Het verschuiven van meubels met weinig of geen vilt, waardoor er krassen ontstaan.
  • Dweilen met een agressief schoonmaakmiddel, zoals groene zeep of allesreiniger.

Tips om krassen op een PVC vloer te voorkomen

Hieronder een aantal tips om krassen op een PVC vloer zoveel mogelijk te voorkomen.

Tip 1: leg schoonloopmatten neer bij elke buitendeur

Wanneer u schoonloopmatten bij de buitendeuren legt, zorgt u ervoor dat het meeste vuil, zand en steentjes op de mat blijft liggen en niet in het huis op de vloer terechtkomt.

Tip 2: plaats viltjes onder de meubels

Waarschijnlijk heeft u al viltjes geplaatst onder de eetkamerstoelen en fauteuils, omdat die al vaak verschoven worden. Maar de echte boosdoeners die voor krassen zorgen, zijn de grote meubels. Ondanks dat kasten of een salontafel niet zo snel verplaatst worden, kunnen ze wel een diepe kras achterlaten als ze die ene keer toch van hun plek verschoven moeten worden.

Tip 3: gebruik speciale PVC reiniger

Een allesreiniger is vaak te agressief voor een PVC vloer. U beschadigt de toplaag, terwijl die juist belangrijk is voor de krasbestendigheid. Gebruik daarom een speciale PVC reiniger. Die is minder agressief, maar maakt uw vloer wel goed schoon.

Tip 4: stofzuigen en dweilen

Waarschijnlijk de makkelijkste tip: doe dagelijks de vloer stofzuigen. Dat is de beste manier om uw PVC vloer schoon te houden. Daarnaast wekelijks de vloer dweilen met lauwwarm water en eventueel een scheutje schoonmaakazijn en uw vloer blijft er mooi uitzien.

Is uw PVC vloer toch beschadigd?

Wij adviseren om altijd een aantal stroken of tegels die na het leggen zijn overgebleven, op te bergen. Wanneer er in de toekomst onverhoopt toch een beschadiging is, dan kunnen wij de beschadigde strook of tegel eruit halen en vervangen door een nieuwe. Hier ziet u vervolgens niks meer van terug.

Heeft u nog vragen over PVC of twijfelt u welke PVC vloer het beste bij uw interieur past? Neem contact met op. Wij helpen u graag.